Ako kupujete na sniženju naučite što je rok trajanja

Svakodnevno odlazite u kupnju namirnica, na policama nalazite proizvode na kojima piše „najbolje upotrijebiti do“  što nam ukazuje na rok trajanja. Datum na proizvodu garantira za kvalitetu i ispravnost hrane. No, jeste li ikada upotrijebili proizvod nakon isteka roka trajanja, da li je to pametno?

Takve proizvode ne treba upotrebljavati, već se oni nakon isteka trebaju uništiti. Problem je što se kod nas nitko ne pridržava tih zakonskih odredbi, već veletrgovine jednostavno mogu promijeniti etiketu i produžiti rok valjanosti.  Druga je mogućnost da proizvode kojima uskoro ističe rok, trgovci stavljaju na sniženja. Iako ta hrana možda nije štetna, ona duljim skladištenjem gubi hranjive vrijednosti.

U principu s epokazuje da je najbolja hrana ona koju uberete u svom vrtu, sve ostalo što kupite manje je hranjivo ima mnogo konzervansa i kvarenja su moguća. No, u današnjici ljudi najviše žive u gradovima, te su skloni kupovati baš takve proizvode.

KEČAP

Kečap je dugotrajan proizvod, kvalitetan je i do 6 mjeseci ako ga držite u hladnjaku. Možete ga konzumirati i nakon toga, sve dok ne osjetite promjenu mirisa ili uočite plijesan.

MASLINOVO ULJE

Maslinovo ulje, čuvajući ga u hladnjaku može ostati svježe i do 18 mjeseci. Ako nakon toga osjetite miris po vinu znači da je nastupila fermentacija i stvaranja octene kiseline. Ulje može čak i oksidirati pa može imati okus po plijesni.

JOGURT

Jogurt je proizvod koji se može konzumirati još 7 dana nakon isteka roka, a čak mjesec do dva ako je zatvoren u zamrzivaču.  Kiselo vrhnje je problematičniji proizvod i nije ga dobro koristiti nakon isteka valjanosti. Ne treba ga ni zamrzavati.

KISELI KRASTAVCI I MASLINE

Nakon što ih otvorite, možete ih konzumirati cijelu godinu ako se nalaze u hladnjaku. Važno je da ih ne vadite prstima jer to pridonosi bržem kvarenju.

ČOKOLADA

Nakon proizvodnje je kvalitetna jos 12 mjeseci. Radije kupujte one domaće čokolade kojima je rok isteka još daleko, dok strane čokolade na naše police dolaze čak 11 mjeseci nakon proizvodnje. Nakon isteka roka možete još koristiti čokoladu, ali okus više nije isti.

TJESTENINA

Ako tjestenini istekne rok, možete ju koristiti i dalje, jedino ne ako je bila loše uskladištena.

JAJA

Ovo je jedna od najopasnijih namirnica, i nikako ju nemojte koristiti nakon isteka roka valjanosti. Čuvajte ih 3 do 5 tjedana u hladnjaku, i to ne u vratima hladnjaka nego na polici jer je tamo hladnije.

MLIJEKO

Mlijeko je slično kao i jaja, nakon isteka nikako ga nemojte koristiti.

MESO

U HR nije zakonski propisano koliko maksimalno može trajati svježe meso. Rok trajanja određuje subjekt u poslovanju s tom istom hranom. On garantira da u navedenom roku i uz dobre uvjete čuvanja meso neće promijeniti svojstva. Važno je kupovati meso kod mesara u kojeg imate povjerenja.

KONZERVE

Konzerve je najbolje izbaciti iz prehrane i uopće ih ne kupovati i koristiti.  Iako svi mislimo imaju dug rok trajanja, one su u dosta slučajeva štetne i pridonose mnogim bolesti.  Zašto ne jesti konzervirane rajčice? Jer unutarnja stijenka konzerve sadrži bisfenol A, koji je povezan s nizom bolesti. Kiselina koju rajčica sadrži dovodi do toga da bisfenol A curi u sadržaj konzerve. Povećana količina BPA štetno djeluje na proizvodnju sperme, a u jednoj litri konzervirane rajčice nalazi se 50 mg BPA-a i ta količina prvenstveno utječe na mlade ljude. Naš savjet je da sve to možete pronaći i u staklenoj ambalaži.

Termini pri pretraživanju:

maslinovo ulje rok trajanja, rok trajanja maslinovog ulja, kiselo vrhnje rok trajanja, dali mogu koristiti uloske posle isteka roka yrajanja, rok trajanja bu,

Recite nam vaše mišljenje