Kantarionovo ulje (Kantarion)

Kantarionovo ulje ili ulje gospine trave ima blagotvoran učinak na vašu kožu. Ovaj prirodni lijek ne morate kupovati u obližnjoj ljekarni, već je dovoljno da pribavite nekoliko sastojaka koje ovaj pripravak zahtijeva i nakon toga ga možete napraviti kod kuće u vlastitom aranžmanu.

Prvi sastojak je gospina trava koja naraste i do 70 cm u visinu. Stabljika se pri vrhu rascvjeta. Biljka ima ovalne listove, koji nemaju peteljku te su pomalo rupičasti, što se vidi ako ih okrenete prema svijetlu. Cvjetovi su žute boje i imaju pet latica. Prašnici čine mali čuperak, dok u sredini postoji tučak s tri vrata. Dobar test za provjeru da li imate pravu biljku je da nekoliko cvijetića razmrvite između prstiju te ukoliko nakon toga primijetite da na prstima imate ljubičasti trag radi se o pravoj biljci. Ukoliko niste sigurni posavjetujte se s nekim stručnjakom koji će vam potvrditi da niste pogriješili.

Gospina trava praktički raste kroz cijelo ljeto. Ovu čudotvornu biljku možete pronaći u blizini mora, početkom ljeta. Kako se ljeto bliži kraju ova biljka raste na sve većim nadmorskim visinama. Može se, također, pronaći na poljima, planinskim područjima te uz cestu. Bere se kad je procvala, a za pripravak se koristi razgranati dio biljke.

Drugi sastojak je maslinovo ulje kojeg vam treba oko pola litre. Može se koristiti i neko drugo jestivo ulje, međutim preporuča se upravo maslinovo ulje s kojim se postiže najbolji učinak.

Recept za kantarionovo ulje: Dakle, nakon što imate dva potrebna sastojka treba vam oko 25 grama svježih cvjetova koje stavljate u pola litre maslinovog ulja. Kao mjera vam može poslužiti teglica od pekmeza koju popunite do ¼ s listovima gospine trave, te nakon toga ulijete pola litre ulja.
Nakon što ste sastojke promiješali staklenku treba poklopiti ali ne hermetički zatvoriti zbog procesa fermentacije (isti proces kao kod proizvodnje vina). U suprotnom bi se moglo dogoditi da vam staklenka pukne i sadržaj se razlije. Oko 5 dana staklenka mora stajati da prođe prva faza. Nakon toga bocu čvrsto zatvorite i stavljate na sunce da stoji oko mjesec do dva.
Nakon gotovog procesa sadržaj staklenke procijedite u više navrata da dobijete tekućinu crvene boje i specifičnog mirisa.

Upotreba: Kantarionovo ulje možete koristiti za različite svrhe. Porezotine, natučeni dijelovi, razne infekcije Opekotine od sunca uspješno se otklanjaju pomoću ovog ulja. Ovo ulje ima još puno različitih primjena a to ostavljamo na vama da dodatno istražite. Ne treba ga čuvati u hladnjaku već na tamnom mjestu. Za bilo kakvu ozbiljniju upotrebu posavjetujte se s liječnikom.

Termini pri pretraživanju:

kantarionovo ulje, kantarionovo ulje recept, kantarionovo ulje u ginekologiji, kantarion ulje, yhs-ddc_bd, kantarionovo ulje upotreba, kantarionovo ulje primjena, recept za kantarionovo ulje, kantarion, Kantarionovo Ulje Kao Lijek, yhs-ifm1, kantarijonovo ulje, Kantarion I Maslinovo Ulje, kantarionovo ulje žute boje, kantationovo ulje recept,

Recite nam vaše mišljenje