Nije lijenost već poremećaj – „Odgađavitis“

Petra leži pored prozora, misli su joj negdje u daljini ili tko zna gdje. Studira na Pravnom, a slobodne dane provodi uglavnom ne radeći ništa. Iako svakodnevno planira obaviti studentske obveze, učiti za ispit ili napisati neki seminar. Ali sudeći po svemu ni danas od toga neće biti ništa. Kraj semestra se bliži, al uvijek postoji sutra, ono što ne uradi danas ipak će sutra. Danas se svakako jos mora pojaviti na facebooku, zvati svoju prijateljicu, otići u kupnju ili čak malo pobrisati prašinu. Prije nego li se okrene i ovaj dan će proći a da nije napravila ma baš ništa što je isplanirala.

„Željela bih ali prsti nikako da se pomaknu”

Ovo ponašanje u današnjici nije nimalo neobično. Ovo je normalno ponašanje u životima mladih studenata. Dok se je na ovaj fenomen u prošlosti rijetko tko osvrtao, u posljednje vrijeme psiholozi su na njega počeli obraćati pažnju. Prema njihovom mišljenju ovo nije nimalo smiješno, već je ozbiljan problem koji studentima može otežati životnu sreću ali i karijeru.

Studenti se osjećaju vrlo nemoćno, nikako se ne mogu obraniti od osjećaja da ne rade ništa, pa zbog toga samo sve odgađaju. Ne samo da zaostaju na studiju već zaostaju i u razvoju.

Ovakvo odgađanje za psihologe ima i pozitivnu funkciju. Odlazak u kupnju, razgovor s prijateljicama pa čak i pranje prozora donijet će kratkoročno olakšanje. Studenti se bar na kratko vrijeme osjećaju slobodno i posvete se nekim radnjama koje ih ispunjavaju. Ali ako nema granice u svemu tome, dugoročno odgađanje nosi negativne poslijedice poput produžetka studija, loših ocjena ili čak odustajanja od daljnjeg studija.

Svaka osoba sama treba svladati svoj problem. Svatko bit trebao znati što bolje organizirati dan, posvetiti se učenju, otići na fakultet i postaviti realne ciljeve koje mogu dostići.

Recite nam vaše mišljenje