Opasnost od bolesti – krpelj

Krpelji su životinje, pripadaju skupini člankonožaca. Oni nisu kukci već paučnjaci. Vrlo su opasni jer se hrane krvlju čovjeka i životinja te mogu prenositi mnoge zarazne bolesti. U Hrvatskoj je najpoznatiji šumski krpelj (lxodes ricinus).

Gdje se nalaze i u koje vrijeme su opasni?

Nalaze se svuda u prirodi, u niskom raslinju i to tijekom cijele godine. Njihova aktivnost ovisi o mnogo čimbenika, a to su temperatura, vlažnost te godišnje doba. Najznačanije je doba od proljeća do jeseni te je aktivnost tada najizraženija.

Kako se krpelj prikvači za čovijeka ili životinju?

Krpelje ne možemo vidjeti, oni su skriveni na travi, granama, listovima i svim drvima na visini do 100 cm. Tako skriveni samo čekaju prolazak neke životinje ili čovijeka. Svojom građom prilagođeni su prihvatiti se za krzno životinja ili na dlačice koje se nalaze na odjeći čovijeka. Nakon što se prihvati, nekoliko sati hoda po tijelu i pronalazi pogodno mjesto za učvrstiti se svojim rilcem.

Pitate se kako ne osjetite probadanje u kožu?

Odgovor je jednostavan, krpelj u svojoj slini posjeduje tvar koja ima djelovanje poput anestetika.

Bolesti koje krpelj prenosi!

Ugrizom krpelja u našu krv može dospjeti zarazna bolest, a neke od tih bolesti su Lyme borelioza, krpeljni meningoencefalitis, tularemija, Q groznica, babezioza te erlihioza.

Kako odstraniti krpelja?

Najsigurnije je javiti se zdrastvenoj službi kako bi oni to stručno obavili. Ukoliko odlučite sami odstraniti krpelj trebate znati da ga ne treba čupati, gnječiti niti ga premazivati kremama. Pincetom uhvatite krpelj što je moguće bliže koži i polako ga izvucite. Nakon što to uspješno obavite dezinficirajte mjesto uboda.

Termini pri pretraživanju:

krpelj,

Recite nam vaše mišljenje