Plašite li se opadanja kose?

Dokazano je da svakodnevno gubimo oko 100 vlasi kose, al to je sasvim uobičajno i događa se svakome. Slučajevi naglog opadanja kose, opadanja i prorijeđivanja kose uzrok je neke bolesti ili uzimanje nekih lijekova. Pola svjetske populacije pati od gubitka kose, ali problem se pojačava nakon navršenih 50 godina.
Zašto nam kosa ispada?
• Gubitak kose i opadanje u većini slučajeva može biti nasljedno
• Kemoterapija i zračenja
• Bolesti gušterače
• Gljivične infekcije tijemena
• Stres
• Godine, ulaskom u određene godine kosa manje raste i lomi se
Simptomi ispadanja kose: Tanjenje kose događa se postepeno, kroz duži vremenski period. Primjećujemo veću količinu kose koja opada ujednačeno. U zadnjoj fazi ispadanja kose uočavamo vlasi s cijelog tijemena to se još naziva generalno ispadanje, a fokalno opadanje primjecujemo jer kosa opada na određenom području. Kod muškaraca, nasljedno ispadanje uočava se na čelu ili vrhu glave, dok kod žena kosa se tanji cijlim tjemenom.
Kod nasljednog ispadanja kosa se tretira lijekovima, a mogućnost vidimo i u transplantaciji kose. Kod nasljednog ispdanja kose, ne postotji nikakva šansa da kosa ponovno naraste. Kod drugih slučajeva neki tretmani mogu samo spriječiti daljnje opadanje te potaknuti neke dijelove kose da rastu. Uz to ako se riješite stresa i lijekova, može bitno utjecati na poboljšanje terapije. Iako znamo izgled nam je svima jako važan, ali trebate razmišljati i o posljedicama prije nekih tretmana. Važno je posavjetovati se s liječnikom i raspraviti o toj temi.

Termini pri pretraživanju:

opadanje kose, naglo opadanje kose, simptomi opadanja kose, opadanje kose simptomi,

Recite nam vaše mišljenje