Strah od otvorenih prostora

Ovu fobičnu reakciju nazivamo agorafobija, ona je automatska, osoba ju ne može kontrolirati te ju  praktički obuzimlje imaginacijom opasnosti i prijetnje.

U ovu reakciju uključujemo strahove od svih otvorenih prostora ali i prisutnost gužve i poteškoće bijega natrag na mjesto koje je sigurno. Riječ agorafobija dolazi iz grčke riječi agora i phobos  što bi u doslovnom prijevodu značilo strah od javnog okupljališta.

Ova fobija čini 60% od svih otkrivenih kliničkim pregledom, najčešće zahvaća žene a započinje u adolescenciji.

Ovo je jedna od najopasnijih fobija, onesposobljava ljude te ostaju sasvim vezani za kuću. Najviše zbog straha da kolabiraju a da neće dobiti pomoć na javnom mjestu. U mnogim agorafobičnim situacijama ključna je značajka nepostojanje nekog dostupnog izlaza.

Agorafobija je u 40% slučajeva povezana sa paničnim poremećajem, što se dva puta ćešće javlja kod žena. Psiholozi zaključuju da iza ovog besmislenog straha zapravo stoji strah od osobnih nesvjesnih infatilnih seksualnih inpulsa. Ljudi s ovim poremećajem su ličnost koja ne uspijeva da ovlada situacijom u kojoj se naleze. Napadi panike činjenice su da ne može gospodariti situacijom.

Lječenje agorafobije uglavnom se svodi na terpapije lijekovima i psihoterapiju koja je jako važna u fazi resocijalizacije.

Recite nam vaše mišljenje