Virusne infekcije kože

Mnoge vrste virusa napadaju kožu, ali se medicinski usmjeravaju na tri vrste. Dvije skupine uzrokuju obiteljske smetnje, hladne rane na usnama i bradavice. Hladne rane virus herpes simpleksa, a bradavice uzrokuju papiloma virus. Treća skupinavirusa koji inficiraju kožu dio su obitelji poksvirusa. Najzlogasniji je virus variole, ali širom svijeta iskorijenjen je cjepivom.
Herpes simplex: zarazna bolest koja dovodi do pojave malih, bolnih, tekućinom ispunjenih mjehurića na koži. Ti mjehurići nestaju, premda virus ostane u neaktivnom stanju unutar ganglija u zaraženom području. Kako vrijeme prolazi virus se ponovno aktivira i razmnožava. Izbijanje mjehurića izaziva prekomjerna izloženost suncu, groznica ili fizički ili emocionalni stres. Većina ljudi herpes liječi nježnim pranjem sapunom i vodom, zatim područje dobro isušiti, jer mjehurici ako su vlažni mogu pogoršati upalu. Za spriječavanje infekcije na koži možete koristiti i neku antibiotsku mast kao npr. Neomicin-bacitracin.
Herpes zoster: zarazna bolest koja dovodi do teških obolenja te bolnih izbijanja vodenih mjehura. Zoster uzrokuje isti virus herpesa koji uzrokuje vodene kozice. Početna infekcija virusom varicella-zoster koji dolazi u obliku vodenih kozica, završava ulaskom virusa u nerve ganglija, moždanih ili kičmenih nerva gdje se virus pritaji. Acetilsalicilna kiselina povremeno može olakšati bol i korisna je ako bolesnik ne može obavčjati svoje aktivnosti, Acetilsalicilnu kiselinu nikako nemojte davati djeci jer kod njih može izazvati Reyeov sindrom.
Molluscum contagiosum: infekcija kože koja uzrokuje pojavu glatkih i voštanih izbočina boje kože. Te izbočine su obično promjera1,2 cm, katkad pojedina izbočina može narasti do 4 cm. Te izbočine obično nisu bolne i ne svrbe i mogu se otkriti običnim pregledom. Izraslina se može izliječiti smrzavanjem ili uklanjanjem njene jezgre sa iglom.
Verrucae(bradavice) : su male izrasline na koži, mogu se razviti u svakoj dobi ali su najčešće u dijece. Bradavise se lako šire s jednog dijela na drugi. Većina bradavica je bezopasna. Veličina i oblik bradavice ovisi o određenom virusu koji ju je izazvao io njenom mjestu na tijelu. Neke su bradavice bezbolne, uzrokuju bol. Neke bradavice rastu u grozdovima, druge su izolirane ili pojedinačne izrasline. Najčešće nestanu bez liječenja, međutim neke su godinama na koži a neke nestanu pa se ponovno vrate.

Termini pri pretraživanju:

virusna infekcija koze, vodeni plikovi na kozi, virusne infekcije koze, vodeni plikovi po rukama, vodeni plikovi, vodeni plikovi na rukama, vodeni plikovi po tijelu, vodeni mjehurići na koži, vodeni plikovi po nogama, plikovi po rukama, vodeni plik na kozi, vodeni plikovi po kozi, plikovi na rukama, vodeni plikovi po rukama i nogama, vodeni plikovi na nogama,

Recite nam vaše mišljenje