Vodene kozice

Vodene kozice su vrlo zarazne, obično blaga osipna bolest uzrokovana virusom varičele-zostera. Taj isti virus uzrokuje u herpes zoster. Vodene kozice najčešće se pojavljuju u dječjoj dobi ma da ima i iznimaka da se ne pojave ili se pojave kod odraslih ljudi. Vodene kozice karakterizira svrbež i osip svuda po koži, osip izgleda kao mjehurići napunjeni vodom koji kada puknu pretvaraju se u kraste. Ti mjehurići se mogu upaliti zbog češanja, uzrok češanja može biti ožiljak ili rupica na dijelu gdje se nalazio mjehurić. Najčešće se inficiraju bakterijom stafilokokom. Vodene kozice šire se s jednog tijela na drugo preko tekućine iz mjehurića. Vrijeme trajanja ove zaraze je od 10 do 21 dan. Kada jednom prebolite ovu bolest obično se stekne doživotni imunitet protiv ponovne zaraze. Osoba koja je imala vodene kozice, u budućnosti može dobiti samo herpes zoster dok vodene kozice više ne.
Simptomi
• Temperatura i bolovi
• Osip na leđima, prsima, vlasištu i po ostalim dijelovima tijela
• Lezije u očima, ustima vagini i drugim sluznicama
• Nakon nekoliko sati osip se pretvara u mjehuriće
• Nakon tri dana mjehurić pukne i stvore se kraste
• Kraste s vremenom postaju sve tamnije boje
• Kraste opadaju u roku 13 dana
• Svrbež je jak i nepodnošljiv
Liječenje: ublažavanje svrbeža najučinkovitije je kupati se u mlakoj vodi u koju dodate nekoliko zrnca hipermangana da otopina bude svijetlo-ružičasta. Važno je da kod malog djeteta porežete nokte kako se ne bi moglo grebati ili mu na ruku stavite laganu pamučnu rukavicu kako bi se spriječilo češanje. Za snižavanje temperature koristite paracetamol, a za nesanicu može se prepisati sedative. Djeca ne bi trebala izlaziti iz kuće dok se mjehurići ne raspuknu i pretvore u kraste, te dok se ne osjećaju dovoljno dobro da mogu sudjelovati u svim aktivnostima.
Komplikacije: komplikacije su moguće kod trudnica koje dobiju vodene kozice, jer postoji rizik za dijete da se rodi sa urođenim Manama. U kasnijoj trudnoći najveći je rizik mjesec dana prije poroda i neposredno nakon poroda.

Termini pri pretraživanju:

vodene kozice liječenje, vodene kozice, vodene kozice kod odraslih, vodene kozice simptomi, kako izgledaju vodene kozice, liječenje vodenih kozica, kako izgledaju vodene ospice, kako izgledaju vodene kozice kod djece, vodene kozice trajanje, vodene kozice u trudnoci, vodene kozice ublažavanje svrbeža, vodene kozice kako izgledaju, vodene ospice liječenje, vodene bradavice,

Recite nam vaše mišljenje